1,8 milliárd forintos fejlesztést adtak át az ajkai Bourns autóipari vállalatnál

Mintegy 1,8 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően bővült az autóipari beszállító Bourns Kft. gyártócsarnoka, új munkahelyek jöttek létre és új technológia bevezetése is lehetővé vált.

    Glattfelder Béla elmondta, hogy a 2013-ban indult fejlesztés eredményeként 50 új munkahely jön létre, 5 ezer négyzetméterrel bővült a cég gyártócsarnoka, a 12 milliárd forintos termelési érték pedig várhatóan évi 10 százalékkal fog bővülni.
Hozzátette: a beruházásnak köszönhetően gyártható új nyomaték és sebességváltó szenzorok használata biztonságosabbá és energiahatékonnyá teszi az autózást.     Bulyáki István, a Bourns Kft. gyárigazgatója elmondta, hogy az új sebesség és pozíciószenzorok gyártása mellett újfajta lakkot fejlesztettek ki, amely nagyban növeli a szenzor élettartamát, és új gyártósorral is bővült a cég.     Szebényi Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Észak-Amerikai főosztályának vezetője, kijelölt chicagói főkonzul arról beszélt, hogy mára az autóipar a magyar gazdaság egyik legfontosabb ágazatává vált, amelyhez elengedhetetlen volt az amerikai tőke támogatása és az ottani szemlélet meghonosítása.     “A magyar-amerikai együttműködésre sikertörténetként tekinthetünk, melyet bizonyít az is, hogy az amerikai cégek több tízezer magyarnak adnak munkát és a kétoldalú áruforgalom értéke tavaly elérte a 6 milliárd dollárt” – húzta alá Szebényi Ferenc.
Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy az elmúlt hat évben a megyében 60 százalékkal csökkent az álláskeresők száma, ami a jelenlegihez hasonló fejlesztéseknek is köszönhető.     Lars Erik Meijer, a Bourns Electronics elnöke kiemelte, hogy a cég autóipari gyártásának 45 százaléka Ajkán zajlik, a gyártócsarnok jelenlegi bővítésének köszönhetően pedig a szabadon használható terület egyharmada itt van, ez pedig az üzletág további fejlődésének elengedhetetlen feltétele.     A Bourns Kft. ajkai gyárigazgatójának tájékoztatása szerint a cég a 90-es évek óta működik a városban, jelenleg 550 embert foglalkoztat, évente több mint 40 millió szenzort gyárt. Fő termékei a szenzorok mellett az üzemanyagszint-érzékelők. A cég legnagyobb partnerei közé tartozik a ZFLS, a GM, a Knorr Bremse, a Bosch, a Visteon, a Hyunday Mobis. A vállalat árbevétele tavaly 12 milliárd forint volt.
A nyilvános cégadatok szerint a kft. 2012-ben 12,4 milliárd forint árbevételt ért el, míg 2013-ban 11,6 milliárdot, amelynek túlnyomó része exportból származott. Adózott eredménye 554 millió, illetve 579 millió forint volt, míg mérleg szerinti eredménye 2012-ben megegyezett az adózottal, 2013-ban viszont – 480 millió forintos osztalékkifizetés mellett – 99 millió forintot tett ki.